IUCN-The World Conservation Union heeft een artikel van Nature For Health gepubliceerd in een van de nieuwsbrieven (IUCN-congres 2020). De titel van het artikel is “Nature for health on our urban minds“. Het artikel is geschreven door Rob Wolters, directeur van Nature For Health.
Het dagelijkse leven is steeds verder verwijderd van de natuur. Dit komt met name door de voortdurende verstedelijking over de hele wereld. Meer dan 50% van de mensen woont nu in stedelijke gebieden en tegen 2050 zal dit oplopen tot ongeveer 70%. Verstedelijking verkleint de mogelijkheden van toegang tot groen en gaat gepaard met een verhoogde kans op ziekten. Onze huidige sociale en communicatiepatronen brengen ons ook verder weg van de natuur. We hebben steeds meer schermtijd en minder groene tijd.
Een groene omgeving helpt aandoeningen te voorkomen en versnelt het genezingsproces. Daarom is het op de een of andere manier opnieuw verbinden met de natuur van vitaal belang voor mensen en samenlevingen. Dit vereist veranderingen in paradigma’s, ook in onze gezondheidszorgsystemen. De natuur heeft een positief effect op de genezing van stressgerelateerde ziekten zoals depressie of burn-out en speelt een grote rol bij het voorkomen van de ontwikkeling van dergelijke ziekten. De natuur kan ook een belangrijke rol spelen bij de behandeling van dementie, hart- en vaatziekten of psychische aandoeningen.
Rob Wolters heeft, in 2021, bijgedragen aan een andere publicatie van IUCN, getiteld “Solutions for Development Challenges”. Zijn bijdrage was met name gericht op het hoofdstuk over gezondheid en planeet Aarde.