Op 3 juni 2021 is het platform Samen Blokje Omdenken gelanceerd. De naam Samen Blokje Omdenken is bedacht door een – nu afgestudeerde – student, Pim van Dijk, die een studie heeft gedaan naar de relatie millennials, stress en eenzaamheid. Nature For Health , Lentekracht en Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) bouwen – samen met jongeren – aan hét nieuwe platform om millennials met elkaar en de natuur te verbinden en tegelijkertijd stress te verminderen: #SamenBlokjeOmdenken. We doen dat met partners, zoals Nature Academy. Rob Wolters is co-founding father van Samen Blokje Omdenken en projectleider van de regionale projecten.
Pilot in Overijssel Begin 2021 startte de pilot van Samen Blokje Omdenken in Overijssel, met steun van de Provincie Overijssel, en hiervoor zijn we op zoek gegaan naar 100 studenten die het platform als allereerst een keer willen uitproberen. Studenten hebben voor Overijssel ook routes ontwikkeld, podcasts en afspraken gemaakt met groenbeheerders in het stedelijk en landelijk gebied.
Project in Gelderland
In 2022 is het project Samen Blokje Omdenken in Gelderland uitgevoerd. Het project is uitgevoerd met nauwe betrokkenheid van jongeren, inclusief de Nationale Jeugdraad. In totaal zijn 10 activiteiten in de natuur georganiseerd, door en voor jongeren. Het project werd afgesloten met een Life for Nature event in Sonsbeekpark in Arnhem. dat resulteerde in een Life for Nature Declaration, die is aangeboden aan Gedeputeerde van Natuur van de provincie Gelderland, de Staatsecretaris VWS en de nationale coördinator van het Europese Jaar voor de Jeugd 2022.
Iets terug doen voor de natuur Samen Blokje Omdenken wil ook wat terugdoen voor de natuur. Mede door het massale gebruik van de natuur in de coronatijd is de natuur nog verder onder druk komen te staan. Het platform biedt dan ook verscheidene mogelijkheden om de natuur een helpende hand te geven, vaak zelfs letterlijk. Zie voor meer informatie: https://www.samenblokjeomdenken.nl/ of neem contact op met Rob Wolters.